Glòbuls vermells

Els glòbuls vermells transporten l'oxigen des dels pulmons a tots els teixits de l'organisme.

Es conservaran a 4 graus i caduquen als 42 dies. A Catalunya cada dia es fan servir entre 800 i 1.000 bosses de glòbuls vermells.

El seu dèficit (anèmia) provoca una manca d'oxigen en els òrgans vitals dels malalts. En aquest cas cal administrar glòbuls vermells.

S'utilitzen en tractaments de càncers de la sang i en operacions o accidents en què el pacient perd molta sang.

Cada any, durant el part, un miler de mares necessiten rebre transfusions de glòbuls vermells perquè tenen una hemorràgia.

Plaquetes

Les plaquetes, en canvi, intervenen en la coagulació de la sang impedint les hemorràgies causades per petites lesions que habitualment es produeixen en les artèries, venes i capil·lars.

És el component de la sang amb una vida més curta, de només 5 dies. Es conserven a temperatura ambient i en moviment constant, ja que si es deixessin de moure s'afegirien unes amb les altres formant un quall.

El dèficit de plaquetes (trombopènia), que és freqüent en malalties com la leucèmia i després d'alguns tractaments del càncer, provoca l'aparició d'hemorràgies greus. El tractament prioritari en aquests casos és la transfusió de plaquetes.

Oriol, el fill de la Montserrat Sabaté, va necessitar plaquetes poc després de néixer.

"Oriol va patir una Trombocitopenia neonatal aloinmune, una malaltia greu que es produeix per incompatibilitat de la sang de la mare amb la del nadó i que no es detecta fins al naixement. Som molt afortunats perquè, gràcies als donants, tot i tractar-se d' un cas greu, Oriol no ha patit seqüeles ".

 

 

Plasma

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% del volum total de sang.

Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma. Per conservar-lo, es congela durant 3 anys a 30 graus sota zero.

En el plasma hi ha suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes.

Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del nostre cos, entre les que destaquen les següents:

Les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions.

Els factors de coagulació, que són responsables, juntament amb les plaquetes, d'aturar la sagnia quan ens tallem.

L'albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.